Et brev fra fremtiden - Writings from the future
Hvordan ønsker du å bli husket som en forfader? Hva vil dine fremtidige generasjoner tenke om deg?
Informasjon
- Dato: 14. sep. 2024 - 11:00 - 13:30
- Sted: Losæter
- Se kart
På samme måte som du husker dine tidligere generasjoner, enten det er en besteforelder eller en annen eldre person du kjenner/kjente, hvilken kunnskap vil du gi videre som forfader til dine etterkommere, eller noen fra en fremtidig generasjon? Hvilken kunnskap, minner, tanker vil du ønske å overlevere?
Denne workshopen utforsker de enkle spørsmålene: Hva husker vi om våre tidligere generasjoner, og hvordan vil vi bli husket når vi selv blir fortidens generasjoner?
Deltakerne vil bli invitert til å skrive to brev med disse spørsmålene i tankene. Det første brevet til en person fra en tidligere generasjon (direkte forfader eller hvilken som helst eldre person) som har gjort et positivt og varig inntrykk på dem. Det andre brevet vil bli skrevet fra perspektivet til en etterkommer/person fra en fremtidig generasjon, som skriver et brev til sin egen forfader/person fra en tidligere generasjon (som er deltakeren, i sanntid).
I disse brevene vil vi uttrykke vår takknemlighet til tidligere generasjoner som har påvirket oss, hvordan vi lever våre liv, hvem vi er i dag, gjennom minner eller andre tanker som dukker opp.
Deltakerne vil bli invitert til å dele sin skriving hvis de ønsker det i en debriefingsperiode, hvor vi vil diskutere kraften av å knytte generasjoner sammen gjennom minner, som en måte å utforske langsiktig tenkning og forestille visjoner om bærekraftige fremtider sammen.
På slutten av workshopen vil begge brevene bli begravd ved foten av de to unge trærne som skal plantes under treplantingsverkstedet noen timer senere. Tanken er å symbolisere den nære forbindelsen mellom generasjoner og identitet, gjennom jord og rotsystemer. Dette vil til syvende og sist forsterke viktigheten av ritualer som en måte å (gjen)oppdage, legemliggjøre og dyrke våre tanker og holdninger rundt slektskap.
Brevene vil derfor bli skrevet på organisk papir, med håndlaget naturlig blekk, for å unngå forurensning av treets røtter når de begraves. Våre ord til våre tidligere generasjoner, sammenvevd med røttene til de unge trærne, binder sammen ideen om syklisk tid fra perspektivet til trær og fra perspektivet til mennesker.
Praktisk informasjon:
-Forkunnskaper i skriving er ikke nødvendig. Dette er ikke et skrivekurs, men en workshop for å utforske minnene dine og hente frem tanker og forståelse fra dem, ved å sette dem på papir på en måte som er forståelig for deg (og eventuelt den du skriver til).
-Deltakelse er gratis, men du må melde deg på for å booke din plass: relearningtreetime@gmail.com
-Varighet: 2 3/4 timer
-Sted: Losæter, Oslo.
-Format: 45 min skriving, 30 min debriefing og pause, 45 min skriving, 30 min debriefing og pause.
-Penner og papir vil bli gitt, men ta gjerne med deg en notatbok hvis du ønsker det.
-Maks 10 deltakere.
-Workshopen vil være både på norsk og engelsk. Deltakerne kan skrive på sitt morsmål hvis de ønsker det, men de må kunne oversette til enten norsk eller engelsk under den muntlige debriefingen hvis de ønsker å dele sine skrifter.
Denne workshopen er forpliktet til å skape et trygt miljø for solidaritet og gjensidig omsorg for deltakerne. Noen minner kan være emosjonelt ladet, og/eller kan føre til traumer. Det vil være et dedikert, privat avlastningsrom tilgjengelig for alle deltakerne, når de ønsker det.
Event-bilde tatt av @janelool
Denne workshop er i samarbeid med Losæter, Urtealliansen og Økouka.
Workshopen er også en del av ‘(re)learning tree-time’ kunstprosjektet. Dette er et samarbeidende kunstprosjekt med arrangementer og workshops som sentreres rundt tidsbegrepet sett fra perspektivet til det ikke-menneskelige. ‘tree-time’ i tittelen kan forstås som de langsommere og jevnere økologiske syklusene i naturen som styrer trær og deres økosystemer. Hvordan kan vi mennesker utforske nye perspektiver av tid ved hjelp av trær som en kanal for tid?
Se linken for mer informasjon: https://liselli.cargo.site/(re)learning-tree-time-website.
'(re)learning tree-time' er et samarbeidsprosjekt med Mari Jerstad, Eliana Vero and Zoe Jo Rae.
'(re)learning tree-time' har fått støtte av Oslo Kommune