ØKOUKA 2023 er i gang!
Åpningsfrokoster, heldagsseminarer, gårdsutsalg, filmvisninger, økologiske drinker og spisesteder med økologiske menyer sto på programmet på ØKOUKAs første dag
Økouka feirer mangfoldet innen norsk økologisk mat og landbruk i hele landet. Gjennom formidling av råvarer, kunnskap og inspirasjon retter vi oss mot økologiske forbrukere og bønder som ønsker å lære mer om bærekraftig matproduksjon. I år går ØKOUKA av stabelen 22. september.
Økt kunnskap
Gjennom flere hundre arrangementer over hele landet bidrar Økouka til å vise frem små og store aktører innen økologisk matproduksjon, og til å formidle deres engasjement for dyrevelferd, jordhelse og bærekraft. På ulike arrangementer landet over serveres smakfulle, retter, basert på næringsrike, økologiske råvarer- som samler mennesker med ulik bakgrunn og ulik historie rundt samme bord.
ØKOUKA bidrar til at flere tar kloke og informerte matvalg ved å knytte mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge til folks hverdag. ØKOUKA tar med seg forbrukeren ut på jordet og bonden inn til byen og viser hvordan maten dyrkes og foredles, formidler informasjon om matlaging, distribusjon og dyrkningsmetoder, og synliggjør og bidrar til nettverk mellom økologiske aktører, forbrukere og produsenter.
ØKOUKA handler om å synliggjøre hvorfor økologisk mat er viktig, både for folk og fe, for miljøet og for planeten. Økologisk matproduksjon spiller på lag med økosystemene, med naturen og miljøet, og bidrar til et større mangfold av matvarer og biologisk mangfold gjennom bærekraftig ressursbruk.
Økouka er en feiring av norsk økologisk mat og en pådriver for økologisk mat som spydspiss for fremtidens landbruk og matsystemer. Økt omsetning av økologiske varer viser hva forbrukeren ønsker. Vi trenger politisk vilje til å endre matsystemet, økt kunnskap om økologisk og bærekraftig matproduksjon kan bidra til at kravene fra forbrukerne i større grad blir hørt.
Bli inspirert og sjekk ut programmet under Hva skjer?
- Økologisk matproduksjon spiller på lag med økosystemet, og bidrar til et større mangfold av matvarer, biologisk mangfold og bærekraftig ressursbruk, sier prosjektleder Are Einari Björklund Skau.
Mat og gleder er best når vi deler. Takk for maten!
Fakta
ØKOUKA ble startet opp i Nord-Trøndelag i 2011 under navnet Økoveka. I Oslo ble ØKOUKA for første gang arrangert i 2013. I 2014 kom Økouke til Buskerud og i 2015 kom Stavanger, Bergen, samt Møre og Romsdal med. I 2016 tilføres Agder, Telemark, samt Nord-Østerdal og Røros. I 2017 kom Nordland, og i 2018 fulgte Østfold, Sunnfjord, Tromsø og Vestfold etter. I 2020 var Aurland ny Økouke, mens i 2021 fikk vi Økouke i Troms og Finnmark og i Østerdalen.
Disse organisasjonene står bak ØKOUKA: Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Biodynamisk forening, Spire, Geitmyra matkultursenter for barn, Bondens Marked, Framtiden i Våre Hender, Natur og Ungdom og Økologisk Norge, som også er nasjonal koordinator.