Hver uke er en Økouke!
Nå feires Økouka fra Kristiansand til Tromsø, med en frodig mengde arrangementer som engasjerer og inspirerer til mer økologisk landbruk og forbruk.
Fire viktige prinsipper
På 70-tallet samlet en gjeng bønder og vordene bønder i Norge seg fordi de var bekymra. De opplevde at landbruket endra seg, det ble større gårder og teiger, bygdene grodde igjen, husdyra gikk mindre ute og besetningene vokste. Bøndene fikk ikke rettferdig betalt og miljøpåvirkningen fra landbruket var for stor. Mulige løsninger ble diskutert. De så at det var nødvendig å takle helheten, ikke bare se på utfordringene de sto overfor én og én. Tankene og ideene var mange, men de ble etterhvert koblet på fire internasjonale prinsipper: Økologi, helse, rettferdighet og varsomhet. Dette er fremdeles de internasjonale grunnpilarene i dagens økologiske landbruk.
Økouka over hele landet
Behovet for at disse prinsippene skulle ta større plass i matproduksjonen vår også i Norge, var bakgrunnen for at Økouka ble arrangert. Første gang i Trøndelag, så i Oslo, og etter hvert i nesten hele landet. Å samles, feire og vise fram gode løsninger sto sentralt. Nå feires Økouka fra Kristiansand til Tromsø, og flere hundre arrangementer engasjerer og inspirerer til mer økologisk landbruk.
Og det trengs fortsatt! Vi kjenner dessverre altfor godt igjen de utfordringene som ledet til den økologiske landbruksbevegelsen på 70-tallet.
Hvor finnes de beste løsningene?
Det er bred enighet om at vi må gjøre noe med mange av utfordringene, men ofte er de foreslåtte løsningene som blir presentert for enkle og ensidige. Løsningene flyttes fra dem som har best kunnskap om økosystemene – fra jorda, det nære og åpenbare – og over til markedsmakt og kapital. Industrien selv innfører klima-, bærekrafts- eller regenerative merkeordninger, basert på egne behov og tilrettelegginger. Kjøtt som er 3D-printet, grodd på lab eller genmodifisert skal representere framtidens mat. Det blir snakket for lite om å bruke kua til det den er tilpasset til, å utnytte utmark og bidra til å ta vare på beiter og biologisk mangfold – og for mye om å tilpasse kua til fjøs og kraftfôr. Løsningene som presenteres høres enkle ut fordi de ser på snevre utfordringer, én og én.
Bare en enkelt dimensjon er for lite
Fra økokollegaer i Sverige fikk jeg høre om begrepet "endimensjonslandbruk". Å se på kun ett aspekt ved produksjonen, og å prøve å løse utfordringer uten å se helheten. Det beskriver for meg mange av løsningene som foreslås. Men, landbruk er ikke endimensjonalt. Det er snakk om mange aspekter når vi produserer mat. Matsuverenitet, norsk landbruk og levende bygder, dyrevelferd, sprøytegifter, biomangfold, klima, levende jord, og helse, både for de som spiser og dyrker maten.
Dette visste bevegelsen som jobbet for økologisk landbruk på 70-tallet, og den kunnskapen sitter mange med fortsatt. Heldigvis!
Hele landbruket krever et tallfestet økomål
Mange utfordringer gjenstår, men økologisk landbruk går foran og kan vise til viktige positive endringer. Siden Økouka startet har nemlig mye forandret seg: Et eksempel er at den direkte kontakten mellom de som spiser og de som dyrker maten har økt. Andelslandbruk finnes nå i hele landet. Bondens Marked finnes flere steder, og Reko-ringene knytter folk enda flere tettere sammen. Flere står også samlet for mer økologisk mat. Hele landbruket har nå stilt seg bak et tallfestet mål for økologisk produksjon, og miljøbevegelsene peker på at økologisk bidrar til bedre klima og miljø. Inspirasjonsbønder gjør også en viktig jobb med å bidra til kunnskap for de som vurderer å legge om til økologisk produksjon.
Gjør det du kan
I dag gjør det meg glad at så mange av de ildsjelene som engasjerte seg for økologisk landbruk på 70 tallet fortsatt gjør det, og at de kan delta på Økouka-arrangementer rundt om i landet. For vi trenger alle de ildsjelene vi har. Vi trenger både å ta vare på ildsjelene, og å få med oss flere på laget. Økosystemet som jobber for et mer bærekraftig landbruk er stort. Noen gjør det ved å handle økologisk i butikken, andre står på markeder, selger og formidler om mat og matproduksjon. Du finner dem i politikken, på gården eller som engasjerte tillitsvalgte. Uansett er Økouka er en god anledning til å utvide horisonten og få med flere på laget.
Vi trenger et landbruk som baserer seg på rettferdighet, varsomhet, helse og økologi – nå mer enn noen gang.
Vi trenger et landbruk og løsninger som ser helhetlig på de utfordringene vi står overfor.
Og da trenger vi også Økouka – en feiring av økologisk landbruk og mat.