Årets ØKOUKA er under planlegging!

De lokale ØKOUKA-arrangørene møttes i Oslo for å spre engasjement og kunnskap om å arragangere ØKOUKA. Foto: Jo Straube / Food Studio

Engasjerte samtaler, erfaringsutveksling og møter mellom ildsjeler som arrangerer Økouka i flere steder i Norge, la grobunn i forkant av årets største feiring av norskprodusert økologisk og biodynamisk mat. På Landbrukets Hus, Vippa og Losæter i Oslo, var det duket for to innholdsrike dager.

Økouka-koordinatorer fra dalstrøk og flatbygder, periferi og sentrum, hadde reist til byen for å prate om ØKOUKA 2018. Deltakerne delte erfaringer. Hvordan kan man lage gode arrangementer? Hvordan skal vi mobilisere? Hvordan kan vi spre entusiasme?

– Økouka er en bra møteplass for en folkelig bevegelse som skal ta samfunnet i en mer økologisk retning. Det kommer tydelig fram i bredden av arrangementer og arrangører, sier Kathrine Kinn i Økologisk Norge, som er nasjonal koordinator for Økouka.

Bred bevegelse

Å ta samfunnet i en mer økologisk retning er en viktig jobb i en verden med begrensede innsatsmidler. Å starte helt ved røttene, med beina planta på jorda, er en start. Derfor jobber ØKOUKA med å skape entusiasme for norskprodusert økologisk og biodynamisk mat.

– Vi trenger engasjerte forbrukere som velger norsk mat for å sikre den norske bonden avsetning for produktene sine. Vi trenger forbrukere som kjenner til ulike produksjonsmåter og entusiastisk kan fortelle om de positive sidene til økologisk og biodynamisk mat. Økouka er en fantastisk måte der forbrukere, interesseorganisasjoner, bedrifter og alle som spiser mat kan møtes, fortsetter Kathrine Kinn.

Bak Økouka stiller en rekke organisasjoner seg, og som alle ønsker seg en mer bærekraftig matproduksjon. Økouka blir derfor et samlingspunkt og et møte mellom næringsinteresser, forbrukerinteresser og miljøbevegelse. Organisasjonene er per dags dato; Spire, Natur og Ungdom, Norges Bondelag, Bondens Marked, Framtiden i våre hender, ØQ, Kongsgården, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Biologisk-dynamisk forening, Geitmyra matkultursenter, Food Studio og Økologisk Norge.

Bærekraft = kraft til å bære

Under de to lange møtedagene tok vi turen til Losæter – et senter for urbant landbruk og kunst, bare et steinkast fra Oslo sentrum. Mellom betong, motorvei og blokker står en engasjert bybonde på huk i det som våren og et knippe ildsjeler skal forandre til en grønn oase. I 2015 gikk 50 bønder i prosesjon fra Botanisk Hage, gjennom byen til Bjørvika. De hadde med seg matjord fra Stokke i Sør til Troms i Nord.

På samme måte som matjorda har fått engasjementet til å spire på Losæter, håper vi de lokale Økouka-ene kan få engasjement til å spire hos alle som besøker oss på arrangementene.

– Vi kan kanskje ikke redde verden, men vi kan komme nærmere den, fortalte bybonden Andreas engasjert om menneskemøtene og kunnskapsutvekslingen som finner sted på Losæter.

På den måten er Økouka et bidrag til å arbeide for en mer bærekraftig verden, der folk kan bli kjent med det vi alle er avhengig av – mat og kunnskap om hvordan den produseres. Økouka hadde aldri vært å stort uten våre mange ildsjeler som jobber for årets ØKOUKA rundt om i landet.

– Bærekraft handler også om å ha kraft til å bære, fortsetter bybonden.

Med det sitatet kan vi med all rett konkludere at kraft til å bære, det har ildsjelene som jobber for Økouka massevis av.

Vil du kjenne på entusiasmen og matgleden?

Hold av 21-30 september! Da går ØKOUKA av stabelen i Oslo og en rekke andre steder i Norge. Alle steder er ikke helt avklart enda, men følge med på nettsidene i august for da laster vi opp programmene for de ulike stedene ØKOUKA-arrangeres. Vi lover mye kunnskap, entusiasme og matmangfold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *