Hva gjør en bank på ØKOUKA?

Cultura Bank er den eneste banken i Norge som forteller sine kunder hva pengene deres lånes ut til. Det viktigste er ikke overskuddet, men formålet. En av hjertesakene er å støtte opp om økologisk jordbruk, og banken er på plass under ØKOUKA – dog med et annet samfunnsaktuelt tema på agendaen.

Cultura Bank finansierer prosjekter som er samfunnsnyttige, som respekterer menneskerettigheter og som ivaretar miljøhensyn. Kundenes penger er med på å skape ren luft, rent vann, mer rettferdighet og større fellesskap. Banken er den første til å bli BCorp sertifisert i Norge, og er med det med på å skape en positiv trend i bedriftsverdenen. Dette ble blant annet bevist da de i 2010 mottok Nordisk Råds Natur og Miljøpris.

  1. september, under ØKOUKA, er banken representert på seminaret «Økologisk økonomi og økonomisk fellesskap» i Rådhuset i Oslo.

 

Mølleren Sylvia – Et prakteksempel

Cultura Bank ble stiftet i november 1996 og åpnet dørene for publikum i januar 1997. Forløperen til banken, Cultura Lånesamvirke ble etablert 10 år tidligere ut fra ønsket om å starte en bankvirksomhet der penger ikke bare ble betraktet som et mål i seg selv, men som et verktøy for å skape sosial rettferdighet og et bedre miljø. I dag har banken mange fornøyde kunder som kan skrive under på at filosofien står stødig og – ikke minst – praktiseres. Du kjenner kanskje til Kolonihagen, Bellona, Maaemo, og Godt Brød?

Osloborgere har kanskje også rukket å bli godt kjent med Mølleren Sylvia. Den snart ett år gamle uavhengige matbutikken fikk innvilget et lån fra Cultura Bank, og åpnet sine dører rett oppi gata fra bankens hovedkontor. Der selger grunder Elisabeth Tollisen økologisk og mest mulig kortreist mat til den store gullmedalje, og alle matvarene er hentet fra produsenter som er på lag med naturen og som gjør en innsats for bærekraftig landbruk. Som kronen på verket kan alle varene kjøpes i løsvekt, så kunden slipper unødvendig emballasje. Her kan man heller ta med emballasje hjemmefra eller kjøpe gjenbruksemballasje i butikken.

Dette er bare en av mange velfungerende kundeforhold, og et godt eksempel på hvordan banken og kunden sammen kan bidra til et mer bærekraftig samfunn. Men banken støtter ikke bare kunder som driver med virksomhet rettet mot bærekraftig landbruk, under ØKOUKA er fokuset på noe litt annet.

Timebanking på Tøyen

Cultura Bank er tilstede under ØKOUKA med et foredrag om timebanking, og hvordan dette skal hjelpe oss ta i bruk skjulte ressurser i samfunnet. Timebanking er en tidsbank der du gjør innskudd i timer – du kan for eksempel undervise en time i et språk du kan, eller gi en innføring i tegneteknikk – og for dette opparbeider du kreditt. Timen setter du i banken, og denne kan tas ut i en time fra noen andre som deltar. Kanskje du ønsker deg en times pastakurs for eksempel. Det viktigste er at det er ubrukte ressurser som byttes inn i andre ubrukte ressurser. Cultura Bank støtter forprosjektet som er igangsatt på Tøyen, og skal dele sine opplevelser og erfaringer med seminardeltakerne i Rådhuset 27. september.

Utover dette vil du også finne Cultura Bank sin stand i Mathallen på Vulkan og på Youngstorget, henholdsvis torsdag 29. september og lørdag 1. oktober under ØKOUKA.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *