En mathall for alle

De sier at kjøkkenet er husets hjerte. Da er det kanskje ikke så rart at Mathallen er hjertet og kjernen i Vulkan – den lille byen i byen.

Å si hvor det hele begynte er ikke så lett. Rett og slett fordi tanken om å skape et sted der folk ville være, der samarbeid og helhetstenkning var grunnpilarer, og der man bygget noe som skulle vare langt utover vår egen tid, hele tiden lå som et grunnlag for hele prosjektet. Aspelin Ramm har klart å forvandle Vulkan fra et gammelt og ubrukt industriområdet, til en pulserende ny bydel – og på mange måter er det først nå det begynner. Mathallen åpnet kanskje for fire år siden, men det er først nå alle lokalene på Vulkan har fått leietakere og brukere.

Landsbyen i byen

En av de som har vært med fra oppstarten av – som i to dager før åpningen – er daglig leder av Torget, Renate Fuglseth. I tillegg til Torget, jobber hun også tett opp mot markedsavdelingen, og kjenner ofte på at det koker. På den gode måten, altså.

«Det er stadig noe nytt på gang her, jeg vet ikke om jeg har oversikten over halvparten engang», ler Renate, etter å ha ramset opp et utall prosjekter og samarbeid, på kryss av tvers av aktørene både inne i Mathallen, og utenfor.

«Vi føler jo at vi er kollegaer alle sammen, så vi hjelper og backer hverandre opp. Alle er veldig løsningsorienterte og vil få ting til sammen. Det er en dugnadsånd her som går utover kun egen butikk. Litt som i en liten landsby.»

Og som i enhver liten landsby med respekt for selv, har naturligvis også Vulkan både grønnsakshage og bigård. På taket over kafeen til Dansens hus ligger Vulkan bigård, med de vakre Snøhetta-kubene, mens Kontrast – Vulkans første restaurant med Michelin-stjerne – dyrker urter og grønnsaker på taket. Honninga kan du få kjøpt på Torget, og Scandic Hotel, som har adoptert en av kubene, serverer den til frokostbuffeten. Alexander Heier Du Riezt, initiativtaker og birøkter, har sågar kommet ned fra taket med rammene og slynget honning rett foran Mathallens gjester. Her snakker vi kortreist mat! Eller «ikkereist-mat», som Renate gjerne kaller det.

De gode synergieffektene

«Så har vi Handwerk, Oslos første ekte surdeigsbakeri, som også leverer brød til Scandic, Ma Poule i Mathallen, og til piknikkurven vi selger på Torget. Via Italia og Stangeriet har nettopp gått sammen om å lage en kylling- og pastasalat, Smelteverket stiller lokalene sine til disposisjon for pop-up butikker på dagtid og alle som har kontor her på Vulkan, bruker PS:hotell som kantine. Vi samarbeider på kryss og tvers, og sammen skaper vi et godt og fullstendig tilbud som mange benytter seg av. By:Larm har for eksempel hatt hele seminardelen sin her i to år nå, i tillegg til at de har kontorer her, og fyller opp hotellene med delegater.»

Synergieffektene er mange når man evner å se muligheter i stedet for utfordringer, og samarbeid i stedet for konkurranse. Mye kommer fra toppen, forteller Renate. Aspelin Ramm består av folk som hele veien har vært seg sitt miljø- og samfunnsansvar bevisst. Under Vulkan har de derfor bygget 64 energibrønner, basert på geotermisk energi og energigjenvinning. Overskuddsenergien fra kjølediskene i Mathallen, blir til varme på PS:hotell og på Scandic. På fasaden av Bellona-bygget finnes det solfanganlegg, alle aktørene i Mathallen oppfordres til å bruke gjenvinnbar emballasje og mest mulig porselen, og graden av resirkulering er høy.

Et sted for gode holdninger

Renate forteller også at mange av kafeene of restaurantene i Mathallen nå tilbyr overskuddsmat via appen «Too good to go.» Den lar deg kjøpe mat, som ellers ville blitt kasta, til en billig penge. Du må bare hente ved stengetid.

I selve Mathallen kommer samfunnsengasjementet til syne gjennom det Renate kaller en «raushetsmentalitet», som kommer frivillige og idealistiske organisasjoner til gode. Oslo Kooperativ får for eksempel benytte Torget annenhver torsdag, til å levere ut grønnsaks-, meieri-, og kjøttposene sine, og det hender ofte at barnehager kommer innom og spiser nistefrokost på langbordene, mens pensjonistgrupper runder av turen sin med medbrakt termos og et bakverk fra Mathallen. Torget skal være et rimelig sted å være, selv om det også fungerer som kafé og foodcourt for alle utsalgsstedene i Mathallen. Det er torg ikke bare i navnet, men også i funksjon: Et sted for alle.

Og skal Renate trekke frem det beste med å jobbe i Mathallen og på Vulkan, er det nettopp dét som er kjernen. Landsbyfølelsen. Vennligheten og rausheten som oppstår når alle bygger hverandre opp, i stedet for å ruge på hvert sitt konsept. Å dele på godene skaper mer verdi, ikke mindre. Og jo mer man tør å lene seg på hverandre, jo mer kan man få til. Mathallen og Vulkan har allerede sådd mange frø, og nå begynner de å spire for alvor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *