Tar barna dønn alvorlig!

– En av våre største oppgaver, er å lære barn at det ikke er noe motsetningsforhold mellom det som er godt og det som man har godt av, sier Eivind Løvdal. Økouka tok en prat med Geitmyras nye daglige leder.

Tekst: Ingvild Telle

Du er ny daglig leder ved Geitmyra Matkultursenter for barn. Fortell om din bakgrunn? 

– Jeg kommer fra kulturfeltet, og har jobbet med utveksling av unge musikere, musikkarrangementer og festivaler både i Norge og internasjonalt i en organisasjon som heter JM Norway. Slik sett er Geitmyra en del jeg kjenner fra før: Prosjektfokusert arbeid med barn og unge, mens det å jobbe med mat er nytt for meg – selv om jeg er selverklært matnerd på fritida.

Hva tar du med deg inn i den nye jobben som du tenker er positivt?

– Jeg er vant med å lage prosjekter, få dem finansiert og følge dem hele veien til sluttrapporten. Geitmyra har utrolig mange muligheter fremover, og jeg gleder meg veldig til å skape nye prosjekter og aktiviteter sammen med den fantastiske gjengen som jobber her.

Hvorfor er det viktig at barn (og foreldre) lærer om mat? 

– Det enkle svaret er kanskje folkehelse, men mat er så mye mer enn næring. Det er kultur, det er geografi, det er anatomi, det er rett og slett en inngang til å forstå verden vi lever i som stimulerer barns nysgjerrighet. Vi forsøker å lære barn respekt for maten de spiser, samt respekt for seg selv og hva de putter i seg. I sin tur tror vi dette gir oss mer bevisste mennesker som tar mer fornuftige valg med tanke på miljøet og seg selv i fremtiden.

Dere er opptatt av at ting skal gjøres på barnas premisser. Hvorfor det? Og hva betyr det i praksis? 

– Det jeg er mest stolt av å være med på Geitmyra at vi tar barn dønn alvorlig – og det er ikke bare noe vi sier. Hos oss gjør 10-åringer ting som ingen av mine voksne venner har gjort: Røyker fisk, lager ost og koker prim på mysen bare for å nevne noe. Ved at vi forventer mye av dem og gir dem oppmerksomhet og respekt får vi det samme tilbake, og det gjør Geitmyra til et lærerikt sted.

Har du et godt matminne fra da du selv var barn? 

– Mammas speilegg og kakao til kvelds! Ikke kjernesunt kanskje, men det er mye kjærlighet i god kveldsmat – og det er vel så viktig synes jeg.

Hvilke utfordringer ser du i forhold til dette med mat? Hvilke løsninger ser dere? 

– Et stort spørsmål, men en av våre største oppgaver slik jeg ser det er å lære barn at det ikke er noe motsetningsforhold mellom det som er godt og det som man har godt av. Barna våre får tutet ørene fulle av info om ja-mat og nei-mat, og næring og karbohydrater og kostholdstrender, og det er ikke rart om de blir lei av all moraliseringen fra de voksne. Hvis vi heller klarer å vise dem hvor maten kommer fra og hvordan de selv kan lage noe de liker tror jeg vi er på rett vei.

Hvis du kan anbefale ett eller flere arrangementer på Geitmyra utover høsten – hvilke skulle det være? 

– Det må helt klart være fritidskursene våre: Vi har kurs for både barn og familier, og i høst har vi kurs for barn fra 0 til 18 år med proffe kokker og gode, sesongbaserte råvarer. Alt ligger ute på geitmyra.no, og det er førstemann til mølla.

4 favoritter
Favorittmat: Hjemmebakt brød.
Favorittsted å spise i Oslo: Hai café.
Favorittferie: Italia.
Favorittsyssel: Spille piano mens 3-åringen danser.