En-to-epletre!

60 frukttrær og 5000 krokusløk plantes på Gartneriet på Bygdøy Kongsgård. Våren 2016 åpner stedet for alle!

Tekst og foto: Ingvild Telle

Spader, greip, arbeidshansker, jord og gjødsel. Det er duket for en skikkelig dugnad på Gartneriet på Bygdø Kongsgård: 60 frukttrær skal i jorden.

– Dette er et ledd i utviklingen av Gartneriet, og er et av de første stegene for å bygge opp et allsidig hagebruk som skal styrke mangfoldet på Bygdø Kongsgård og som skal være åpent for alle, sier prosjektleder Marianne Leisner. Representanter fra 28 forskjellige offentlige etater og organisasjoner er tilstede for å plante et tre. Frukttrærne er gitt med støtte fra Norsk Genressurssenter.

Fruktig

Gravenstein, Simentorp, Astrakan, Rosenstrips og Sävstadholm er bare noen av eplesortene som plantes. Også plomme-, pære-, morell- og kirsebærtrær vil bære frukter om ikke lenge. I dag er området en lettere kaotisk byggeplass, men i løpet av 2016 skal både gartnerboligen, hagen og et splitter nytt gartneri stå klart. Området skal fungere som et urbant landbrukssenter , åpent for alle, og med dyrking av grønnsaker, blomster , frukt og bær.

– På Gartneriet blir det kafé, butikk, kurslokaler, vedovner og veksthus. Det skal dyrkes allsidig og økologisk, og skal representere moderne hagebruk, forklarer Leisner. Historisk blir de da sjettegenerasjon veksthus på samme tomt.

– Vi føyer oss inn i rekken av en sterk tradisjon, og alt som har vært her, har vært tilpasset den tiden det er i. For eksempel på 1800-tallet med orangeri og etter krigen hvor det blant annet ble dyrket tomater og blomster. I senere tid har det ligget helt til forfalls, sier Marianne. Nå har Statsbygg, Landbruksdirektoratet og andre støttespillere bevilget penger til gjenoppreisingen av området som vil stå klart i løpet av 2016.

 Følg utviklingen på Facebook: https://www.facebook.com/Gartneriet-Bygdø-Kongsgård-420017914789884/timeline/