Barnemat for hele familien

– Det er trendy å lage mat fra bunnen av, men fremdeles ser vi at det er mye usikkerhet i forhold til å lage hjemmelaget spedbarnsmat, sier Mai Linn Muskaug, ved Geitmyra matkultursenter for barn. Hva kan spedbarn spise, egentlig?

Tekst: Ingvild Telle Foto: Monica Løvdahl

– Kom nærmere, kanskje du vil smake? Det er bare å hive seg på bølgen, sier en entusiastisk demonstratør og tråkker på sykkelpedalene så det suser. Men det er ingen vanlig sykkel hun sykler på. Forhjulet er nemlig byttet ut med en smoothiemaskin. For hvert tråkk sykles smoothien enda finere. Vi er på Geitmyra Matkultursenter for barn, et lite steinkast fra Sagene, og i dag er det mat for de aller minste som er på agendaen. Sykkelsmoothien er klar: avokado, gryn, ferskpresset eplejus og banan. Et fullverdig måltid med gode næringsstoffer og fett som metter. Enkelt å ta med seg på tur, lover den entusiastiske syklisten.

Fast føde

Alle barn er forskjellige, men fra de er rundt 4 måneder kan man begynne å introdusere fast føde. Da trenger barnet påfyll av jern og barnets tarm har modnet slik at den kan håndtere mer enn morsmelk.

– Vi har vært her på litt forskjellige arrangementer. Her vet vi at der er folk som jobber med mat, kvalitet og barn til daglig, og ikke av kommersielle interesser. Det tenker jeg er verdifullt, sier Solveig Mjelstad Olafsrud. Sammen med mannen Ole Andreas Olafsrud har hun tatt turen for å lære mer om hva lille Elias på seks måneder kan spise.

– Vi liker hvordan de driver Geitmya; man kan komme og se hvor maten kommer fra, besøke parsellen, se helheten i kretsløpet, legger Solveig til mens Elias får prøvesmake sykkelsmoothien. Stor suksess!

At det er tett mellom barnevognene og bæreselene er ikke et uvanlig syn på den lille gårdsplassen. Bare i år har 15 000 nysgjerrige foreldre og barn funnet veien til matkultursenteret. Ett av de mest populære kursene er spedbarnsmatkurset. Det har Mai Linn Muskaug stått for siden september 2011, og uten unntak har kurset vært fullbooket hver eneste gang. Så hva kan man gi til de aller minste?

– Barn kan spise alt det de voksne kan spise, med unntak av honning. Men ta bort salt, sier Muskaug og rører i grytene. Tre forskjellige gryter og pureer til de minste koker på kjøkkenet: linsegryte, rotstappe og en puré av åkervekster. Oppskrifter finner du her. (http://www.geitmyra.no/2015/09/28/okouka-oppskrifter-fra-apent-spedbarnsmatverksted/)

– Mange av foreldrene som kommer på kurs hos meg er førstegangsforeldre. Plutselig begynner man å rette blikket mot hva man har i kjøleskapet og ens eget kosthold. At man har noen andre å ta vare på, gjør at man tenker fremtid på en helt annen måte, forteller kursholderen. Hun bekrefter at der er mye usikkerhet blant foreldre.

– Jeg har jobbet med mat i mange, mange år, men da jeg selv ble mamma, ble også jeg usikker. Det er helt naturlig. Tryggheten kommer etter hvert, beroliger hun.

– Så lenge man har en god standard for hverdagsmåltidene og hva som er i kjøleskapet, er mye av jobben gjort, sier hun.

Mai Linns tips:

  • For å bevare smak og næring, anbefales baking i ovn eller damping uten lokk. Bruk relativt lite vann.
  • Mos med stavmikser eller kjøkkenmaskin og spe på med morsmelk eller tilskuddsblanding hvis barnet ditt fortsatt lærer seg å spise. Rør inn olje eller smør for å få høyere næringsinnhold.
  • Alt av krydder og urter kan brukes, men unngå salt.