Coop Mega tar økoledelsen

Etter at Økoukas samarbeidspartner Coop Norge kjøpte opp Ica Norge våren 2015, har Oslos innbyggere sakte, men sikkert sett Rimi og Ica-skiltene forsvinne til fordel for Coops profiler. Godt over 400 butikker blir omprofilert.

I Oslo merkes dette tydelig gjennom et stort antall nye Coop Mega og Extra-butikker. Men det er ikke bare det ytre som har forandret seg. Også sortimentet har blitt nytt. Og når Coop Mega nå satser ekstra hardt på å løfte økologisk mat fram i lyset, kan kundene glede seg over et økende utvalg øko-varer – til gode priser.

Best på økologisk utvalg

For butikksjef Roy Snapa på Coop Mega Frogner var det både personlig interesse for økomat, et ønske om å bidra til å dreie forbrukernes valg i miljøvennlig retning, og etterspørselen etter økologiske varer som gjorde at Roy for noen år siden begynte å satse ekstra på det økologiske utvalget i det som da var en ICA-supermarked på Frogner. I dag har butikken et rikelig utvalg økovarer (“i overkant av 500 forskjellige varer,” sier Roy) – godt hjulpet av at Coop Mega faktisk har det største økologiske varesortimentet.

_DSC3419
Roy Snapa er butikksjef på Coop Mega Frogner, og stolt over butikkens gode økologiske utvalg.

– Det er nok få som kan konkurrere med oss på økomatutvalget, sier en stolt butikksjef om Coop Mega-butikken på Frogner.

Økologi i vinden

Coop har i over 20 år hatt som målsetting at de skal tilby kundene et godt utvalg av økologiske produkter, så at de satser på økologisk er ikke en nyhet i seg selv.  Men Knut Lutnæs, miljøsjef i Coop, kan fortelle at økologisk mat nå er i vinden som aldri før.

– Vi opplever økt interesse for ren, bærekraftig matprouksjon, og økologi er en selvsagt del av dette, sier Lutnæs, som understreker at etter 20 år med økologisk mat som et satningsområde, er utviklingen de nå ser veldig gledelig.

Blant Coops butikker er det Coop  Mega som fører an, og de er i gang med flere spennende prosjekter som skal løfte økologisalget videre, og miljøsjefen forteller at de er spente på kundenes reaksjon.

– Når vi for eksempel ser at andelen økologisk barnemat nærmer seg 50 % i Coop Mega, er det ingen ting som tilsier at vi ikke skal lykkes, avslutter Lutnæs.  

Spent på utviklingen

Tilbake i Frogners øko-bugnende Coop Mega-butikk er også Roy Snapa spent, men positiv. Han har tro på at gode kampanjer, økt utvalg og lik pris på like varer vil gi resultater.

– Vi har allerede forsterket satsningen, med å senke prisene på økologisk frukt og grønt til tilnærmet likt nivå som konvensjonelt produserte varer. Det vi har sett er at når prisen er den samme, eller differansen blir liten, så velger flere forbrukere å handle økologisk mat. Når prisen ikke lenger er et problem, velger de fleste økologisk, sier Roy.

Det merkes. Den siste tiden har gitt en kontinuerlig kvartalsvis vekst på imponerende 30 % økning i omsetningen av øko-varer. Siden en del av økningen kan forklares med at utvalget har blitt så mye større nå som butikken ble en Coop Mega, tror Roy det kan komme til å flate litt ut nå.

– Men det blir spennende å se hvordan det går i 2016. Nå er vi jo i tida når alle skal slanke seg, så det blir gøy å følge med på omsetningen av økologisk frukt og grønt da, sier en lattermild Roy.

Norge må produsere mer

Men er det viktigste å selge økologisk mat, uansett hvor den kommer fra?

– Nei, det er klart det er viktig for oss å også ha fokus på norsk og lokalt produsert mat, sier Roy kontant.

– Likevel er det sånn at dagens kunder forventer et godt og variert utvalg gjennom hele året, og det betyr at det ikke holder med bare lokalt produsert mat – i alle fall ikke når det gjelder frukt og grønt. Etter en sesong med god tilgang på norske øko-varer, går det mot mer importvarer nå som sesongen er på hell. Etterspørselen må dekkes. Miljøsjef Lutnæs håper at den norske produksjonen av økologisk frukt og grønt øker.

_DSC3423
Ferske råvarer er essensielt i enhver matbutikk med respekt for seg selv, og Coop vil gjerne ha inn enda mer av norskproduserte øko-varer.

– Det er behov for større norsk produksjon av økologisk frukt og grønt. Selv om vi ikke kan tilby norske produkter året rundt, ønsker vi selvsagt en større norsk andel – det er en utfordring for hele verdikjeden, sier Lutnæs.

– Men på meierisiden er det bra tilgang på norske produkter året rundt, og det har også blitt ganske bra på kjøttsiden. Det kommer seg også med tilgang på økologisk kylling, mens vi henger etter på økologisk fisk og svin, forteller Roy, før han legger til at det riktig nok produseres en del fjellgris og skogsgris der produksjonen og dyrevelferden ligner det som skjer i økologisk produksjon. Men med en Debio-sertifisert kjøttdisk skal kundene være trygge på at kjøttet de får tak i her er godkjent økologisk.

Matkultur i ferskdisken

–  Vi har en ferskdisk på seks-sju meter med kun økologisk kjøtt, forteller Roy.

 – Og alt vi selger her har vi selv skjært ned fra stykningsdeler, før vi selger det som både ytrefilet og indrefilet, lager til burger og gryteretter – alt mulig. Til sommeren har vi planer om å utvide med mer grillmat også, sier butikksjefen. Han er stolt over å være en av få som kan tilby en heløkologisk kjøttdisk.

_DSC3425
Leter du etter økologisk mat i butikken, er det dette merket du bør se etter. Debios Ø-merke garanterer at varen er produsert på godkjent økologisk måte .

Med Debios Ø-merke som norsk garantist, sikrer økologisk produksjon at vi forbrukere kan få kjøpe mat som er produsert uten kunstige sprøytemidler, på en måte som tar vare på matjorda, gir bedre dyrevelferd og tar vare på det biologiske mangfoldet. For Roy er det viktigste at maten vår produseres på en skikkelig og rein måte, uansett om det er Ø-merket eller ikke.

–  Men det er øko-begrepet som skal forme og vise vei, sier den optimistiske og øko-orienterte butikksjefen på tampen.

Er du nysgjerrig på hva Coop Mega har å by på av økologisk mat og produkter? Ta turen innom din nærmeste butikk og se selv!