Hva spiste jeg til frokost?

ØKOFROKOST – Dagens meny 

Var du på frokosten og synes havregrynsgrøten var ekstra god? Eller hva med den eplemosten? Her får du oppskriften!

Råvarene til årets frokost var:

Smørost naturell med Himalayasaft, pepper og hvitløk fra Olavsbråten Gård
Norske epler og plommer fra Gartnerhallen
Spelt fra Saltå Kvern
Muesli med eple og kanel fra Salta Kvern
Melk og syrnet melk fra Røros (Coop Anglamerk)
Smør fra Røros
Brød og rundstykker fra Coop Anglamerk
Honning fra Mathallen (Vulkan honning)

Havregrynsgrøt
Til 10 barn

Ingredienser:
1 l havregryn
2, 5 dl ferdigkokt hel spelt
2 l vann
1 ts salt

Legg hel spelt i bløt over natten. Skyll godt og la koke i ca 35 minutter. Mål opp havregryn og spelt, ha vann og salt i en kasserolle.
Kokes på svak varme i 5 minutter.

Eplekompott
tii 3 dl kompott

Ingredienser:

500 g epler
3 ss rørsukker
1/2 ts ekte vanilje eller frø fra 1/2 vanilestang
1/2 ts kanel eller en bit hel kanel
1/4 ts allehånde eller hel allehånde
1/2 ts kardemomme eller hel kardemomme
1/2 dl vann

Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær i terninger. Ha eplene i en kjele med rørsukker, vanilje, krydder og vann. La det småkoke til eplene er møre, i ca. 15 minutter. Eplekompott smaker godt på brødskiven og til vaniljeyoghurt.

Tips! For å oppbevare gode, norske epler gjennom vinteren kan du skjære dem i båter og legge dem i litt saltet vann, på den måten unngår du at eplene blir brune. Putt eplene i en pose i fryseren og ta dem ut når du vil lage kompett.

Tusen takk til alle samarbeidspartnere, Holisten som lot oss låne læringsplass og kjøkken, samt Camilla Wilse som bistå med forberedelsene!